Co připravujeme

VELIKONOČNÍ HRKÁNÍ 2016

VEL.HRKÁNÍ 2016

Dobrý večer, krásné ráno anebo nádherný den,
píšu Vám dopis a vlastně ani nevím komu. Je to  hromadný  dopis. Takové dopisy nemám rád, a tak se moc omlouvám. Správně bych měl všechny obvolat anebo, a to by bylo ještě lepší, si dát s každým schůzku a zajít  třeba na čaj anebo na kafe. Omlouvám se, píšu tento dopis pro všechny a najednou.
  
    Tak tedy, potřeboval bych, neboť Velikonoce se blíží, dát dohromady  termíny, kdy kdo může projíždět město České Budějovice s trakařem (jinak řečeno hrkat).
Budeme - jako každý rok - vyjíždět z Piaristického náměstí (tři skupiny) a od  Slavie (jedna skupina). Scházet se budeme v klášteře na Piarisťáku, kde budou trakaře a vše potřebné.

Termíny a program: 
Zelený čtvrtek (24. 3. 2016) 
• sraz v 17,00 - rozdělení trakařů a krátká zkouška. 
• HRKÁNÍ  18:30
• pak už tradičně poslední večeře
• okolo 21 hod Getsemanská zahrada v klášteře (modlitba se zpěvy – Cantus firmus, P. Pavel Němec)

Velký pátek (25. 3. 2016)
8,00  - hrkání
12,00 - hrkání
15,00 - hrkání
18,30 - hrkání
+  zpěvy u rakve na Piaristickém nám. (AÚÚÚNA)
+  19.00 orchestr a sbor opery Jihočeského divadla:
    W. A. Mozart Requiem d-moll, K. 626. – klášterní kostel Obětování Panny Marie
+  na Náměstí Přemysla Otakara II. tesání křížů, tesání křížů, tesání křížů…
+  noční hlídání křížů

Bílá sobota (26. 3. 2016) 
  8,00 - hrkání
12,00 - hrkání
+ večer úklid křížů
+ toužíme po noční vigilii, která by končila  v  NEDĚLI  ráno a pak..
                                 
Neděle – vzkříšení (27. 3. 2016)
snídaně?
opékání beránka?
12,00   SVATEBNÍ PRŮVOD

Pokud máte chuť být tohoto součástí a jít do toho s námi (opět), budeme MOC RÁDI. A taky VDĚČNÍ za každou pomoc.

POTŘEBOVALI BYCHOM: 
- abyste se nahlásili, KDY KDO můžete „hrkat“ na e-mail: rozunek@seznam.cz
- SLUŽBU na noční hlídání křížů (z pátka na sobotu) – loni to byli skauti, kdo letos?
- POMOC se sobotním večerním úklidem křížů
- zatím nemáme BERÁNKA ani, KDO by ho UPEKL, ale VĚŘÍME, že bude.
!!!! DŮLEŽITÉ, prosím ministranty, kteří by mohli v neděli přijít i s kostelními zvonky, aby se mi nahlásili. Budeme za ně moc rádi!! Vše vysvětlím!!!

Díky moc, myslel jsem si, že to bude kratší. Koho by něco napadlo, anebo by měl připomínku, že se něco nelíbí, či že se na něco zapomnělo, pište – prosím - na:
info@vitamarcik.cz

Jo a ještě mám prosbu: PROSÍM, KDO BY MOHL PODPOŘIT VELIKONOČNÍ HRKÁNÍ   PENĚZI (dřevo na tesání křížů, poslední večeře, Beránek), BUDEME  RÁDI.  Touto prosbou se neobracím  na studenty, ale na zaměstnané a zabezpečené jedince či rodiny.

Všem Vám přeji krásné postní dny a těším se na Velikonoce prožité s Vámi,
Víťa

ZDE PRAKTICKÉ INSTRUKCE PRO TY, KDO SE ROZHODLI JÍT "HRKAT"
- Nemusíte jít nutně v každou dobu a den. Ale den a čas, který si nahlásíte, bude pro Vás závazný.
- Všichni jdou ve tmavém, nejlépe v černém, a pokud budete mít možnost, hlavně mužská část, s nějakým kloboukem - ve čtvrtek, pátek a sobotu. V neděli ve svátečním, jako na svatbu.
- Bílé masky všem půjčíme. Trakaře na hrkání rovněž.
Těšíme se na setkání s Vámi.

CHCETE VĚDĚT PROČ A JAK A CO?  Píšu více méně to co loni, jen jsem to trochu upravil.

Velikonoční hrkání je stará tradice, která od čtvrtečního večera až do sobotního poledne nahrazuje zvony, které v té době v kostelích na celém světě nezvoní.
Tradice velikonočního hrkání je také záminkou, možná i provokací, k pouličnímu dění, pouličnímu divadlu, jež má symbolicky vyjádřit okamžiky, které se sice děly dávno, ale zároveň se neustále opakují. Letos vyjdeme už po šesté, a to 24. března, ve čtvrtek odpoledne, kdy jihlavsko-pražský soubor Tram tram vždycky hrál židovskou muziku v ulicích Budějovic. Možná, že letos nepřijedou a možná, že bude hrát jiný soubor a možná, že se tam najednou objeví někdo, kdo bude potřebovat pomoc. Možná před někým utíkají, možná hledají místo, kde by znovu začali, možná, že chtějí oslavit největší židovské svátky a možná jen hledají místo, kde by přespali, a o židovství nic neví.
    Pak večer, pravděpodobně v 18:30, vyjede 72 trakařů a Hakunamatata, bubeníci z Jindřichova Hradce, aby projeli ulice města, které má svých starostí a problémů dost. A tak možná jen někoho zarazí, někoho zaujme a někoho naštve černý průvod s bílými maskami nesoucí na márách večeři Páně. Tajemství této noci a velké zrady si musí najít každý sám. Možná, že někoho v tuto noc uvidíte utíkat, možná, že sami zradíte a budete se snažit utéct. Možná že Vás někdo zradí a Vy zůstanete sami a budete se bát, možná, že budete bdít a přemýšlet, ale pravděpodobně se nic z toho nestane a Vy po krásném večeru usnete a probudíte se do Velkého pátku.
    Velký pátek, letos 25. března, je symbolem smrti. Byl ukřižován Ježíš Kristus. Na kříži, nevelkém - myslím, že nebyl velký, prostě takový, aby tam mohl zemřít člověk. Tento den bychom měli začít místo ranních zvonů už v 6 hodin, ale to prostě ve městě této doby možné není, a tak pojedeme až v 8 hodin a budeme se tvářit, a jistě budeme i tak unaveni, jako bychom jeli v těch šest. Symbolem tohoto okamžiku jsou trámy na kříž, které poneseme, ale zároveň pak na náměstí Přemysla Otakara II. budou tesaři ručně “širočinami” tesat z kulatiny trámy na 12 křížů, které pak v poledne vztyčí do železných patek zasypaných kamením.
V poledne, kdy byl Ježíš ukřižován, pojedeme podruhé a potřetí pak ve tři hodiny odpoledne, kdy zemřel. V 18:30 vyrazíme s trakaři a bubeníky počtvrté - s rakví pro tělo mrtvého Boha. Na konci této cesty, kdy rakev položíme ke kříži na Piaristickém náměstí, zazpívá AÚÚÚNA, pěvecký sextet.
Pro toho, kdo bude chtít ještě snít anebo přemýšlet, asi od 19,00 hod uvede orchestr a sbor opery Jihočeského divadla Requiem d-moll, K. 626                   W. A. Mozarta.  V  klášterním  kostele  Obětování Panny Marie

Nejspíše půjdeme stejné trasy jako minulý rok a začátek a konec bude vždy na Piaristickém náměstí. Tato noc bude na první pohled jako každá jiná, jen někteří z nás budou muset  na náměstí hlídat 12 křížů.  Možná bude tato noc jasná a může se stát, že bude mrazivá. Možná bude teplo a bude pršet. Třeba bude vánice. I to se může stát. Ale o teplo a zimu tu nejde. Jde o smrt a život. Jde o sestup do pekel, neboť podle apoštolského vyznání Ježíš v tuto noc sestoupil do pekel …
       Bílá sobota, to je pro mě velké tajemství. Apoštolové mají strach, určitě se bojí, nemohou uvěřit, že je Ježíš mrtvý. Jak to, že zemřel, když tvrdil, že je Boží syn, a když viděli zázraky, které konal. Uzdravil spoustu nemocných a Lazara, který byl už tři dny v hrobě a páchl, vzkřísil z mrtvých. Byl to podvodník, lhář?! To ne, proč by to dělal?! Taky je pravda, že tvrdil, že musí trpět a zemřít, ale proč? Jestliže je Bůh stvořitelem všeho, čemuž já věřím, tak proč nestačí říct: „Odpouštím vám.” Proč musí zemřít Jeho syn? Proč Ho nechal Hospodin zabít? To nedává smysl. Určitě dává, ale já tomu nerozumím. Jistě by mi to nějaký chytrý člověk vysvětlil, ale bylo by to asi tak komplikované a vůbec, když čtu to, co jsem napsal, kdo tomu může rozumět? Jenom samé řeči a slova.
A tak píšu a ptám se:
      „Bože, proč jsi nechal zabít svého syna?“
A On mi odpověděl:
        ,,Abych vám ukázal, jak vás mám rád.”
Já : ,,Ty jsi nechal zabít svého syna, abys nám ukázal, jak nás máš rád?! To je divné, ne? ”
ON :
         ,,Tys to nepochopil, chlapče. Já jsem nechal zabít sám sebe.”

    Jsem komediant a lhář, ale vážně jsem se Ho ptal, když jsem toto psal. Já se Ho občas ptám, když píšu, a On mi určitě odpověděl, ale nevím, jestli jsem tu odpověď dobře slyšel. Já si totiž rychleji vymýšlím, než poslouchám a taky rychleji mluvím, než přemýšlím a to je můj problém.

      V sobotu pojedeme dvakrát v 8 a ve12 hodin. Symbol: bílá mlha, kouř, kadidlo, symbol modlitby, něčeho, co nemůžu uchopit, v čem mohu zabloudit, kde, když nevím, kam jít, se můžu i ztratit!
Pak se rozejdeme. A někteří večer, ale hlavně v noci, budeme čekat a doufat, že se letos ukáže u nás a já Ho uvidím. Možná to bude až nad ránem anebo jindy. Někteří si večer zajdou do kavárny s milovanou osobou.
    Někdo půjde do kina na romantickou komedii a někdo na psychodrama. Někdo bude bloudit po městě a bude přemýšlet, co má dělat a kam vůbec patří. A jiný, absolutně spokojený a opilý, bude ležet na křižovatce dvou cest. Nevím, kam půjde, až se probudí. Jestli se probudí. Ale většina tuto noc bude dělat úplně něco jiného.
       Svítá ... ze všech kostelů celého města vybíhají ministranti se zvonečky, které vzali z pod oltářů, a zvoní a zvoní a zvoní. Běží a zvoní a smějí se jak blázni. Postižená holčička na těle i duchu se usmívá a utíká za nimi a zpívá Narodil se Kristus Pán.
    ,,Pšššššššššššš!" snaží se ji okřiknout jedna starší paní. ,,Nekřič, jsou Velikonoce!"
       ,,Ne,ne, ne, jsou Vánoce!" pokračuje zatvrzele holčička ve zpěvu . A znovu zpívá: ,,Z růže kvítek vykvet  nám, radujme se!!!!"
     Odněkud přichází Nevěsta se Ženichem, líbají se, poskakují, tančí a s nimi i spousta svatebčanů. Plné Piaristické náměstí. Nevím, odkud přichází i muzikanti (Cantus firmus, Aúúúna), děti zvoní na zvonečky, které si samy vyrobily (ateliér Tvor), možná a bylo by to krásné, kdyby přišly děti z folklorního kroužku a také Dark blue elefant, to by se mi líbilo.
     Začíná největší a nejdelší svatba, na které jsem byl. Trvá osm dní a nocí. Jí se, pije a hoduje, tančí a zpívá a zase jí, pije, hoduje, dokud víno nedojde. A už to vypadá, že svatba končit bude, pak ale přijde jeden mladík a řekne: ,, Přineste mi dvanáct věder plných čisté, průzračné vody .
  Možná, že se z toho nic nestane, protože nebudete mít čas, anebo budete mít něco jiného, anebo prostě nebude chtít vyjít . Třeba budete chtít být sami v tichosti a přemýšlet. Udělejte to!
   Já nemůžu, protože pořád slyším tu bláznivou, postiženou holku, jak  zpívá:                ,,NARODIL SE KRISTUS  PÁN “

Velikonoční hrkání